سخن روز /
دینامیسم ظهور"تعاونی های روستایی زامبی"
1398/07/30
دینامیسم ظهور"تعاونی های روستایی زامبی"
یاداشتی از دکتر حسین شیرزاد 
معاون وزیر جهاد کشاورزی و مدیر عامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران
 
باید اذعان نمود که قصه کسالت آور ورشکستگی بسیاری از اتحادیه های استانی تعاون روستایی بویژه در شرایط ضعف نظارتی یک دهه اخیر ، جزیی از کارکرد طبیعی سیستم تعاونی هایی روستایی کشور به شمار نمی رود و به واسطه فراوانی نمونه های ورشکستگی تعاونی های روستایی ، نباید با این پدیده مانند یک وضعیت استثنایی برخورد کرد چون حذف موجودیت های مخل تعادل کارآدر نظام تعاون روستایی کشور اصل اجتناب ناپذیری در فرآیند درمان پایش ،آلایش و تنقیح نظام تعاون روستایی کشور به شمار میآید . دینامیسم ظهور "تعاونی های زامبی"و" اتحادیه های تعاونی زامبی" به ما نشان داد که تجربه نوستالژیک مکانیزم نجات از بیرون "bail out" و حمایت های مالی دولتی از این تعاونی ها از طریق اعطای انواع متنوع رانت به آنها سیاست شکست خورده ای به شمار میآید و راه برون رفت از بحران نیست.
 
در واقع تعاونیهای زامبی (ZOMBIE rural cooperative)نهادهای ورشکسنه مرده متحرکی هستند که علیرغم اینکه خالص دارایی هایشان منفی و زیان انباشته رو به تزاید دارند اما همچنان بی هدف و بدون چشم انداز و بی انگیزه مشخصی به کار خود ادامه می دهند . آنها با توجه به ضعف نظارت در دو دهه اخیر از سوی سازمان مرکزی تعاون روستایی ، سعی دارند این موضوع را پنهان نگهداشته و همواره تمایل دارند تا داراییهایشان را به فروش برسانند شاید بخشی از بدهی هایشان تا حد امکان تسویه شود. شوربختانه اعضای این تعاونیها نیز مشتی زامبی گوش به فرمان هیات مدیره مانده اند . این نهاد ها با فساد حداکثری ریشه دوانده در ذات شان ، حتی در فروش داراییها نیز با تبانی رفتار می کنند رفتار "زامبی پروری " در حاکمیت شرکتی این تعاونیها جلوه تام دارد.
 
معمولاًسرمایه اعضا در این تعاونیها ی زامبی قفل شده است و امکان سرمایه گزاری جدید وجود ندارد . تعاونیهای زامبی گرفتار در تله رشد منفی با تظاهر به فرهیختگی در باب مسایل روستایی ازتتمه اقتصاد و سرمایه اجتماعی موجود در تعاونیهای روستایی ارتزاق می کنند و باعث شدت یافتن تخریب و نابودی فرصتهای رشد می شوند . اکثر این شرکتها دارای معضلات ساختاری بوده و با بحران پرداخت اصل یا بهره وام های دریافتی دست و پنجه نرم می کنند . جالب اینکه بطور مداوم با الگوهای جدیدی از نادانی در مناسبات تعاونی و تظاهر به دانایی روبه رو هستیم . به نظر می رسد یک راه برون رفت از این آفت پیچیده ، طبقه بندی عقلایی شرکتهای تعاون روستایی کشور برای تحلیل امکان سنجی بازیابی شرکتهای قادر به تجدید به قوا و ورود مجدد آنها به عرصه بازارهای روستایی و تخصیص مجدد منابع خارج شده از این شرکتها و مهندس منطقی تراز نامه مالی شان باشد.
 
پروسه ادغام تعاونیهای زیان دهنده قابل نجات و انحلال "تعانیهای زامبی" می تواند ابزاری جهت حفظ آبروی سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور باشد. اما آینده سازمان در گرو داشتن راهبردهای آغازین ذیل است :
1- خرید بنگاه های صنایع تبدیلی ، تکمیلی ، فرآوری ، نگهداری و انبارش و تقویت بخشهای پسین و پیشین تولید کشاورزی توسط اتحادیه ها ، شرکتهای سهامی زراعی ، تعاونیهای تولید و تاسیس و پی ریزی این واحدهای در مجاورت این نهادها ، تجربه آیدا ، تجریه کنسانتره شاهرود ، تجربه صنایع لبنی چهار محال و سمنان باید تکثیر شود و در قطبهای تولیدی که مازاد محصول زراعی ، یاغی یا لبنی داریم حداقل متناسب با آمایش مازاد تولید کشاورزی ، آمایش خرید یا تاسیس صنایع پیشین یا پسین هم داشته باشیم مثلاً صنایع رب در کردستان و کرمانشاه صنایع کنسانتره سیب در آذربایجان غربی و ... به نظر می رسد نوعی باز بینی تعادل بخشی در نظام آمایشی تولید محصولات زراعی – باغی و لبنی چیدمان فضایی صنایع پسین و پیشین کشورزی در مکان یابی تعاونی های روستایی کشور الزام آور باشد .

2- سازگار نمودن و انطباق استاندارهای بورسی با وضعیت امروزین انبارهای تحت کنترل شبکه تعاون روستایی کشور ، تقویت مکانیزم های بورسی، ایجاد خط اعتباری برای اتحادیه ها و تشکل های تحت نظارت سازمان مرکزی ، تامین مالی بهنگام برای خرید محصولات با فساد پذیری کمتر مانند خشکبار ، حبوبات ، زعفران با کمک سازو کارهای بورس و استفاده از مکانیزم بورسی به عنوان یکی از راهکارهای تنظیم بازار این محصولات
 
3- تقویت دیپلماسی تجاری کشاورزی در تعامل با 15 کشور همسایه و درک این نکته که عمق استراتژیک جدای از قضایای امنیتی ، از ابعاد تجاری وسیعی نیز برخوردار بوده و می توان با استفاده از یک راهبرد عقلایی تجاری و واردات و صادرات بهنگام به این 15 همسایه با رفع موانع صادراتی ، به کشاورزی کشور نیز کمک شایانی نماییم.
تعداد مشاهده خبر599 بار
تصاویر مرتبط


    RatingTitle
    :4 :2
    مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

    ارسال نظرات
    نام
    آدرس پست الکترونیکی شما
    شماره تلفن
    توضیحات
    خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
    کد امنیت
    Powered by DorsaPortal