سخن روز /
اولین گردهمایی تخصصی مدیران و عوامل اجرایی پروژه‌های ایجاد و استقرار نظام‌های بهره‌برداری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور برگزار شد
1398/05/27
اولین گردهمایی تخصصی مدیران و عوامل اجرایی پروژه‌های ایجاد و استقرار نظام‌های بهره‌برداری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور برگزار شد
ضرورت یک ادبیات مشترک بین مدیران و تسهیلگران
اولین گردهمایی تخصصی مدیران و عوامل اجرایی پروژه‌های ایجاد و استقرار نظام‌های بهره‌برداری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور با میزبانی مدیریت تعاون روستایی و اتحادیه تعاونی‌های تولید آذربایجان غربی، برگزار شد. هدف از برگزاری این گردهمایی، آشنایی تمام دست‌اندرکاران با فرایندهای اجرایی، سند مدیریت، شرح وظایف عوامل اجرایی و فرایندهای گزارش‌گیری و اصول و روش‌های تسهیلگری است. 
در روز اول برگزاری این گردهمایی، دکتر نادر علیزاده، مدیرکل دفتر نظام‌های بهره‌برداری سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران با اشاره به علت برگزاری این همایش به‌صورت مشترک بین مدیران و تسهیلگران و ناظران پروژه‌های ایجاد استقرار نظام‌های بهره‌برداری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور در شش استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، کردستان، کرمانشاه و ایلام، گفت: نیاز به ادبیات مشترک بین مدیران و تسهیلگران سبب شد تا این گرهمایی با حضور مدیران اتحادیه‌های استانی و تعاون روستایی برگزار شود.
دکتر علیزاده در ادامه افزود: با توجه به چالش‌ها و محدودیت‌های منابع آب و خاک و همچنین اراضی کشاورزی، ضروری بود تا تدابیری از سوی دولت برای رفع این چالش‌ها اندیشیده شود.
او با نگاهی به چالش‌ محدودیت منابع آب در کشور گفت: متوسط بارندگی در ایران بین 200 تا 250میلی‌متر است، این در حالی است که متوسط بارش در سطح جهان، چیزی بین 800 تا 850 میلی‌متر است. این امر به علت موقعیت جغرافیایی فلات ایران است که منجر به بهره‌گیری از کسب مهارت‌های زندگی برای معیشت و اسکان شده است. با این حال، چنین محدودیت‌هایی موجب شده تا در هر دشتی به‌منظور استحصال آب‌های زیرزمینی، نسبت به احداث چاه اقدام کنیم. در حال حاضر، 609 دشت ایران، 320 دشت ممنوعه پدید آمده که نشان‌دهنده از استفاده بیش از حد از آب‌های زیرزمینی است و حتی در برخی از دشت‌ها، شرایط اضطرار ایجاد شده است.
این مقام مسئول نتیجه این اقدام را فرونشست زمین در دشت‌های بزرگ ایران دانسته که زنگ خطری برای ورود آسیب جدی به تاسیسات و زیربناهای موجود خواهد بود.
دکتر علیزاده با نگاهی به چالش‌های منابع خاک، افزود: خاک در کشور وضعیت خوبی ندارد. در حال حاضر، سطح زیرکشت طبق آمارهای سال 93، از 17.9میلیون هکتار به 16.4میلیون هکتار رسیده است. 
به گفته او، خوشبختانه در حال حاضر، قانون حفاظت از خاک به تصویب رسیده است که متولیان خاک از جمله وزارت جهاد کشاورزی، سازمان محیط زیست و وزارت‌خانه‌های مرتبط در این زمینه، برنامه‌ریزی می‌کنند.
او همچنین درباره چالش اراضی نیز تصریح کرد: زمین فراتر از خاک، ابعاد سیاسی، اقتصادی و امنیتی داشته و پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. در حال حاضر با چالش خشک شدن اراضی کشاورزی روبرو هستیم که معیشت کشاورزان را هدف قرار می‌دهد. اکنون 52 درصد واحدهای بهره‌برداری در کشور، مساحتی کمتر از دو هکتار دارند و حتی متوسط مالکیت در برخی استان‌ها زیر یک هکتار است که مدیریت یکپارچه اراضی را دچار مشکل می‌کند. بر همین اساس با در نظر داشتن این چالش‌ها، تلاش داریم در بخش کشاورزی، تمام زنجیره‌های آب، خاک، گیاه و بهره‌بردار را کامل در نظر داشته باشیم.
دکتر علیزاده با تأکید بر اهمیت این چهار فاکتور ادامه می‌دهد: اگر بتوانیم منابع آب، خاک، گیاه را با انسان در قالب اشکال حقوقی پیوند زده و ساماندهی کنیم، خواهیم توانست مدیریت درستی بر منابع آب و خاک کشور داشته باشیم.
به گفته او، مهم‌ترین موضوع در این رابطه که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد، پایداری سرزمینی با توجه به طرح آمایش سرزمین است. 
بر این اساس مدیرکل دفتر نظام‌های بهره‌برداری سازمان مرکزی تعاون روستایی تأکید کرد: سه طرح مهم فاز اول طرح احیاء و توسعه 550هزار هکتار اراضی خوزستان و ایلام، فاز اول طرح ایجاد و استقرار نظام‌های بهره‌برداری طرح جامع شبکه‌های آبیاری و زهکشی غرب و شمال‌غرب کشور در شش استان و طرح آبیاری 46هزار هکتار اراضی دشت سیستان به همین منظور در نظر گرفته شده است. 
او با اشاره به رویکرد نظری به توانمندسازی و پایداری الگوهای نظام بهره‌برداری، گفت: رویکرد شناختی، انگیزشی و ارتباطی از جمله رویکردهایی است که روند توانمندسازی و پایداری الگوهای نظام بهره‌برداری را نمایش می‌دهد. رویکرد شناختی به موثر بودن، شایستگی، معناداری و حق انتخاب تسهیلگران تأکید دارد. در مرحله دوم، رویکرد انگیزشی، روﯾﮑﺮد ﮔﻔﺘﻤﺎن اﻧﺠﺎم ﺷﺪه ﺑﺎ ﮐﺸﺎورزان است که ﺑﻪ ﮔﻮﻧﻪ‌ای ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد ﮐﻪ ﺗﻮاﻧﺎﯾﯽ و ﻗﺎدر ﺑﻮدن آن‌ﻫﺎ در اﻧﺠﺎم اﻣﻮر ﻫﻤﯿﺎری ﺑﺎ ﻃﺮاﺣﺎن و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ﺷﺒﮑﻪ ﻓﺮﻋﯽ آﺑﯿﺎری و زﻫﮑﺸﯽ ﻣﺤﺴﻮس گردد. در رویکرد ارتباطی نیز توانایی تصمیم‌گیری بدون نیاز به هماهنگی و تفویض اختیار در دستور کار قرار می‌گیرد.

تعداد مشاهده خبر350 بار
تصاویر مرتبط


    RatingTitle
    :4 :1
    مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

    ارسال نظرات
    نام
    آدرس پست الکترونیکی شما
    شماره تلفن
    توضیحات
    خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
    کد امنیت
    Powered by DorsaPortal