سخن روز /
فقر تئوری در نظام بهره‌برداری از آب کشاورزی(قسمت پایانی)
1398/05/13
✍️یادداشتی از: دکتر حسین شیرزاد

✳️ اما چند ملاحظه اساسی وجود دارد که ساماندهی گروه‌های هم آب در سطح مزارع، مؤسسات بهره‌برداری کشاورزی و آب (بصورت توأمان) در سطح چند روستا و تشکل‌های آب بران در سطحی بالاتر را اجتناب ناپذیر می‌سازد؛ نخست آن که شواهد بیانگر افزایش روند خردی اراضی کشاورزی است! در چند دهه اخیر عارضه خردی اراضی کشاورزی به معضلی عمومی تبدیل شده است. پیداست که در حالت کوچک بودن قطعات اراضی، تولید ناپایدار گشته و طرح‌های مدیریت منابع در سطح دشت‌ها و عرصه‌های کشاورزی فاقد متولی محلی و بومی خواهد بود.
🔻دوم ؛ درک اینکه گروه‌های هم آب دارای ماهیت خودجوش، ویژگی فرهنگی محلی بودن و برخورداری از ظرفیت‌های بومی و سرمایه اجتماعی‌اند. این مشخصه ها زمانی که با ترویج و اشاعه دانش فنی نوین بهره‌برداری و حفظ و نگهداری شبکه‌ها و منابع آب توسط مروجان و تسهیلگران محلی توأم شود به تثبیت مدیریت مشارکتی آب منجر خواهد گردید. حتی می‌توان برای تمامی سطوح بهره‌برداری کشاورزی، سازوکارهای مناسب اجرایی مدیریت آبیاری در نظر گرفت.
✳️ تمسک به این سازوکارها ضمن نظم بخشیدن به مدیریت تقاضا موجبات برخورداری از امکانات و تسهیلات قانونی را در مورد بهره‌برداران آب فراهم می‌سازد. در شرایط تأسیس و عمومیت مؤسسات بهره‌برداری (نظیر تعاونی‌های تولید روستایی، شرکت‌های سهامی زراعی و...) مدیریت آبیاری باید از پائینترین سطوح عملیاتی نظیر گروه‌های هم آب آغاز و تا حدود چندین مجموعه از صحراهای نزدیک و یا مجاور یکدیگر در قالب یک مؤسسه بهره‌برداری استمرار یابد.
🔻در نهایت هریک از این مجموعه مؤسسات بهره‌برداری کشاورزی (بطور مثال یک شرکت سهامی خاص یا تعاونی تولید روستایی) می‌تواند بر اساس مجموعه روابط و تعاملاتی مبتنی بر توافق با سایر بهره‌برداران از منابع آب در سایر محدوده‌های مستقر در سطح بخش و یا شهرستان به عنوان عضویت یا سهامداری در یک تشکل یا مؤسسه پوششی فراگیرتر (نظیر شرکت‌ها و تشکل‌های آب بران یا اتحادیه‌های کشاورزان) در سطح ناحیه یا شهرستان یا شبکه 1 و 2 شناخته شود و در تصمیم‌گیری‌ها و اقدامات مشترک نیز مشارکت نماید.
✳️ بنابراین عضویت یا سهامدار بودن مؤسسه بهره‌برداری کشاورزی، ضمانتی اجرایی برای عمل به مقررات و توافقات محوری بهره‌برداری از آب خواهد بود. به امید آنکه بتوان با گردآوری ادبیات غنی تری از #حکمرانی_آب و نظام بهره‌برداری آب کشاورزی، به درک مشترکی از وحدت نظری و عملی (پراکسیس ) درمیان بهره‌برداران پهنه‌ها و سکونتگاه‌های روستایی کشور و متولیان دولتی آب در کشور دست یافت.
⭕️پایان⭕️
تعداد مشاهده خبر3201 بار
تصاویر مرتبط


    RatingTitle
    :0 :0
    مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

    ارسال نظرات
    نام
    آدرس پست الکترونیکی شما
    شماره تلفن
    توضیحات
    خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
    کد امنیت
    Powered by DorsaPortal