سخن روز /
کاهش خطرات بلایای طبیعی در کشاورزی:یک بازی برد- برد برای کشاورزان خرد
1398/04/11
شرح تصویر:زنان روستایی سنگالی در حال جمع آوری بامیه. در پروژه ساحل فائو یک میلیون مخزن آب برای جمع آوری آب باران و مقابله با خشکسالی در مناطق محروم و آسیب پذیر پیش بینی شده است. 
طبق مطالعات جدید FAO ،کشاورزان فقیر می توانند از طریق اجرای شیوه های اصلاح کشاورزی که سبب افزایش توانایی آنها در مقابله با بلایای طبیعی چون سیل و خشکسالی می شود ضمن افزایش محصول خود به سود قابل توجه اقتصادی ومزایای دیگردست یابند.
بسیاری از نوآوری های علمی و راهکارهای نوین کشف شده توسط محققان و دانشمندان در زمینه مقابله با بلایای طبیعی –که با همکاری فائو در بیش از نهصد مزرعه در ده کشور جهان مورد آزمون و راستی آزمائی قرار گرفته است-در دسترس کشاورزان فقیر هستند و برای دستیابی به آنها احتیاج به هزینه بالایی ندارند.نکته مهم در مورد این ابداعات این است که آنها صرفا به عنوان سپری بر علیه بلایای طبیعی عمل نمی کنند و حتی در زمانی که خطر وقوع سیل و طوفان و سرما و خشکسالی نباشد موجب افزایش محصول و به تبع آن افزایش درآمد کشاورزان می شوند.
این راهکارها شامل طیف وسیعی از گزینه های کم هزینه ای است که از راه حل های طبیعی مانند کاشت گیاهان خانواده شاه پسند برای حفاظت از مناطق ساحلی از سیل، استفاده از انواع برنج مقاوم در برابر سیل، انتقال آب باران و سیل به مجموعه آب های زیرزمینی و سیستم های آبیاری می باشد. 
دومینیک برجن مدیر ستاد بحران فائو معتقد است که:
مطالعات نشان از این دارد که در بیشتر موارد استفاده از راهکارهای کاهش بلایای طبیعی منافع اقتصادی خوبی برای کشاورزان دارد میزان هزینه ای که کشاورزان برای این راهکارها صرف می کنند بسیار کمتر از هزینه ها و خسارت هایی هست که در پی وقوع بلایا متحملش می شوند.این راهکارها همچنین موجب افزایش محصول و سود کشاورزان می شوند.
مطالعات فائو در زمینه مقابله بلایای طبیعی هم قرار است به کشاورزان در انتخاب گزینه های مدیریت ریسک کمک کندو هم سیاست گذاران کلان کشاورزی را در تهیه و تدوین سیاست های زراعی شان راهنمایی کند. این راهبردها پتانسیل قابل توجهی برای کاهش خسارات ناشی از بلایای طبیعی در کشاورزی کشورهای در حال توسعه دارد .خسارات ناشی از سرما یا گرمای فراوانی که می تواند زندگی بیش از دو و نیم میلیارد نفر از مردم جهان را که از این راه ارتزاق می کنند تهدید کند. 
مزایای قابل ملاحظه، راه حل های مقرون به صرفه

براساس تحقیقات و آمارها کشاورزانی که از راهکارهای فائو جهت کاهش خطرات بلایای طبیعی استفاده می کنند 2.2 برابر کسانی که از این راهکارها استفاده نمی کنند از محل فروش محصولاتشان درآمد دارند.همچنین بر طبق این تحقیقات به ازای هر یک دلاری که یک کشاورز برای چنین راهکارهایی هزینه می کند 3.7 دلار عایدش می شود در صورت عدم وقوع بلایای طبیعی این رقم به 4.5 دلار نیز می رسد.. این راهکارها علاوه بر منتفع کردن کشاورزان خرد و خانواده هایشان در صورت رعایت در سطح منطقه ای و ملی می تواند فواید فراوانی را نصیب یک کشور کند و خسارات مالی و محصولی سالانه آن را کاهش دهد. 
گزارش فائو در زمینه این راهکارها حکایت از این دارد که مخارج اقدامات پیشگیرانه در مقابله با خطرات احتمالی و ریسک بلایای طبیعی به مراتب پایین تر از هزینه های بازسازی و جبران خسارات ناشی از این گونه اتفاقات ناخوشایند و غیرقابل اجتناب است.دوراهکار برای گسترش استفاده از این شیوه ها و ابداعات بین کشاورزان وجود دارد.نخست انتقال مزرعه به مزرعه است .بدین معنی که وقتی کشاورزان یک منطقه از این راهکارها استفاده کردند و متوجه مزایای آن شدند در معرفی و ترویج آن به کشاورزان مناطق مجاور نیز بکوشند.این شیوه محتاج هزینه اندکی است و به پشتیبانی موسسات دولتی و تعاونی نیز نیازی ندارد.در شیوه دوم که برد بسیار بالاتر و طبعا هزینه بیشتری هم دارد بخش دولتی و خصوصی بایستی مشارکت داشته باشند و با تهیه بروشورها و برنامه های مولتی مدیا و همچنین برگزاری کلاس های آموزشی نسبت به ترویج و تبلیغ استفاده از چنین روش هایی اقدام نمایند. طبعا موفقیت هر دو مسیر بستگی به وجودزیرساخت های مناسب و همکاری و مشارکت زارعین و کشاورزان دارد . این گزارش تأکید دارد که راهکارهای پیشگیری از بلایای طبیعی بایستی جزو الویت های اصلی سیاست گزاری در حوزه کشاورزی در هر کشوری باشد. که سیاست توسعه، برنامه ریزی و توسعه کار کشاورزی باید از کاهش خطر فاجعه به عنوان یک اولویت برخوردار باشد.
منبع:سایت فائو
ترجمه:حسین یعقوبی 
تعداد مشاهده خبر101 بار
تصاویر مرتبط


    RatingTitle
    :0 :0
    مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

    ارسال نظرات
    نام
    آدرس پست الکترونیکی شما
    شماره تلفن
    توضیحات
    خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
    کد امنیت
    Powered by DorsaPortal